Content Delivery Network CDN

Content Delivery Network (CDN)

Bir içerik dağıtım ağı (CDN), internet içeriğinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için birlikte çalışan, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder.

Bir CDN, HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil sayfaları, resimler ve videolar dahil olmak üzere internet içeriğini yüklemek için gereken varlıkların hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak tanır. Bugün Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük sitelerden gelen trafik dahil olmak üzere web trafiğinin çoğunluğu CDN'ler aracılığıyla sunuluyor.

Düzgün yapılandırılmış bir CDN, web sitelerini Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) saldırıları gibi bazı yaygın kötü niyetli saldırılara karşı korumaya da yardımcı olabilir.

Bir CDN, web barındırıcısı ile aynı mıdır?

Bir CDN içerik barındırmaz ve uygun web barındırma ihtiyacının yerini alamazken, içeriği ağ ucunda önbelleğe alarak web sitesi performansını artırmaya yardımcı olur. Birçok web sitesi, performans ihtiyaçlarını geleneksel barındırma hizmetleri tarafından karşılamakta zorlanır, bu yüzden CDN'leri tercih eder.

CDN'ler geleneksel web barındırma ile birlikte gelen bazı önemli sorunların giderilmesi için popüler bir seçimdir ve klasik barındırma hizmetine göre tartışmasız daha güvenlidir.

CDN kullanmanın faydaları nelerdir?

CDN kullanmanın faydaları 4 farklı bileşene ayrılabilir;

  1. Web sitesi yükleme sürelerini iyileştirme; Yakındaki bir CDN sunucusunu kullanarak (diğer optimizasyonların yanı sıra) içeriklerin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Ziyaretçiler yavaş yüklenen bir siteden uzaklaşmaya daha meyilli olduklarından, CDN ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini arttırır ve memnuniyet tesis eder. Diğer bir deyişle, hızlı bir web sitesi, daha fazla ziyaretçinin daha uzun süre kalarak işlem yapması anlamına gelir.
  2. Bant genişliği maliyetlerini düşürmek; Web sitesi barındıran hosting kuruluşları için bant genişliği tüketim maliyetleri kurumlar için birincil masraftır. Önbelleğe alma ve diğer optimizasyonlar ile CDN'ler, bir kaynak sunucunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir ve böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini azaltabilir.
  3. İçerik kullanılabilirliğini ve yedekliliği artırma; Büyük miktarda trafik veya donanım arızaları normal web sitesi işlemlerini kesintiye uğratabilir. Oysa dağıtık yapısı sayesinde, bir CDN daha fazla trafiği rahatça idare edebilir.
  4. Web sitesi güvenliğini iyileştirme; Bir CDN, DDoS ataklarını azaltabilir, güvenlik sertifikalarında iyileştirmeler yapabilir ve diğer optimizasyonları sağlayarak güvenliği artırabilir.
  5. Bir CDN nasıl çalışır?

    Bir CDN, özünde içeriği olabildiğince hızlı, ucuz, güvenilir bir şekilde sunmak amacıyla birbirine bağlı bir sunucu ağıdır. Hızı ve bağlantıyı iyileştirmek için bir CDN, sunucuları farklı ağlar arasındaki değişim noktalarına yerleştirecektir.

    Bu İnternet değişim noktaları (IXP'ler), farklı internet sağlayıcılarının, farklı ağlarından kaynaklanan trafiğe birbirlerine erişim sağlamak için bağlandıkları birincil konumlardır. Bir CDN sağlayıcısı, bu yüksek hızlı ve yüksek oranda birbirine bağlı konumlarla bağlantı kurarak, yüksek hızlı veri dağıtımında maliyetleri ve geçiş sürelerini azaltabilir. Sunucuların IXP'lere yerleştirilmesinin ötesinde, bir CDN, standart istemci / sunucu veri aktarımlarında bir dizi optimizasyon yapar. CDN'ler Veri Merkezlerini dünya çapında stratejik konumlara yerleştirir, güvenliği artırır ve çeşitli arıza türlerinden ve internet tıkanıklığından kurtulmak için tasarlanmıştır.